Thursday, March 5, 2009

cendol (bukan nama sebenar) nama sebenar dia Shahrul Nizam Bin Hj Said..dilahirkan pada 19hb Jan 1979 bertempat di labour room Hospital Besar Melaka...Beliau dibesarkan dgn kehidupan yg sederhana di kawasan felda ( bapak beliau merupakan penoreh tanaman dalam kata lain Peneroka...)

Pendidikan awal beliau di Sekolah Kebangsaan Bukit Rokan Utara Negeri Sembilan... (ala dekat dgn umah beliau jerr..tu pun nak kecoh..) kemudian dgn berbekalkan kepala otak yang pintar tahap kelapan beliau melanjutkan pelajaran beliau ke peringkat langit...eh!! menengah...langit tu tinggi sangat...burung ke beliau ni...di Sekolah Menengah Rendah Agama Asahan..setelah mendapat keputusan PMR yg bagus...beliau melanjutkan pelajaran ke Maahad Ahmadi sampai Form 5..( ala sekolah seberang jalan jerr.. kecoh betul..)

selepas abis SPM ( cam x best je result beliau ni...adoii!! sakit la..main pukul2 plak...yela best ko punya result..) beliau melanjutkan lagi pelajaran ( asyik lanjut jerr...bila nak abis blajar ni...) di UiTM dgn mengikuti kursus Diploma In Banking...( ya..ya..ya.. itupun extend 1 sem...) ibu bapa beliau sgt gembira dgn keputusan beliau walaupun extend 1 sem...( nampak je gembira tp geram pasal abih duit mak bapak beliau dok menanggung masa beliau blajar dulu..)

beliau berasa amat penat skali semasa blajar..lalu mengambil keputusan utk brenti blajar trus xnak sambung lg..ke peringkat Bachelor..PHD..Master...Planet...Universe...suma tu la..
beliau bertekad utk bekerja...( tu pun lepas kene halau ngan mak beliau sruh crik keje..)
kerja pertama beliau ialah sebagai hairstylist...( tukang gunting rambut..hairstylist konon..citt!! podahh!!) walaupun beliau x suka bekerja ngan rambut ni...badan beliau yg penuh ngan rambut tu pun x tergunting..nak gunting rambut org..semasa rehat menggunting rambut...beliau membeli majalah apo? utk menghilangkan rasa boring...( sebenarnya nak ilangkan rasa lapar...duit xde nak makan...yg beli apo? tu sape sruh..) selak punya selak beliau terlihat satu artikel tentang peraduan yg dibuat oleh apo?...beliau pun try something la...bakat dah ada masa kecik2 setakat lukis pemandangan di shoping kompleks...pakai kaki je beliau buat..
buat punya buat punya buat..siap la karikatur ramli sarip...masa tu buat utk peraduan mencipta karikatur...kalau diorang ( apo? ) suruh buat kari...mmg tak terbuat la beliau.. pastu antar...eh!! eh!! menang plak...no 1 plak tu...peh!! kata beliau dalam hati...baru diorang tau bakat beliau melukis..tu baru karikatur..blom potret mistik...mau tercirit diorang...masa tgh tgok keputusan kat apo? keluaran nextnya plak diorang buat lagi praduan...cam x puas hati ngan beliau menang jerr...beliau pantang dicabar la..apa lagi...beliau buat la peraduan tu plak...melukis loose semuka...dengan talam dua muka selamba beliau buat loose semuka..siap...antar...beliau dgn kompemnya berkata kat kakak pos opis tu..." kak...kompem menang.." kakak tu pun jawab.."Gilerr!! Gilerr!! Giler!!!"

x lama lepas tu...surat sampai kat umah beliau...beliau dah agak dah mmg surat dari apo? ni.. beliau bukak surat tu..tahniah anda telah memenangi tempat ke2 dalam peraduan mencipta loose semuka...sila amik hadiah( wang tunai ) kat opis MOY..apa lagi...www.yahoo la beliau..mak bapak beliau pun tumpang gembira gak dgn kejayaan beliau...( sebenarnya nak suruh beliau belikan set sofa baru )

beliau pun ajak la kawan beliau ke subang jaya utk tuntut hadiah beliau..sesat skit pasal kawan beliau kompiden2 jer jalan kat kl tu..sampai jer opis MOY...beliau terasa teruna eh! teruja utk jumpa kartunis2 idola beliau....rambang mata beliau masa melihat kartunis2 idola beliau sampai terlanggar cleaner MOY..." apa lu buta kaler kaa?? mentang2 saya hitam..."kata cleaner kpd beliau...

tiba2 Shahrul Nizam!! kartunis petai memanggil beliau....saya abg petir...eh! abg petai!! berdengus abg Petai mendengarkan beliau memmanggilnya abg petir..tp xpe...beliau cool jerr
Petai pun menjelaskan yg beliau mmg seorg yg dicari2 selama ini utk mengisi kekosong jawatan kartunis utk dijadikan pelapis...petai cakap ..."Ko nak jadik kartunis x?..." beliau pun apa lagi "yes..i do..." " now i pronounce u..a cartoonist...syabas!!"

so, dari situ la bermulanya kerjaya beliau sebagai kartunis hingga sekarang...so diluar sana sape2 yg berbakat sila berani utk tonjolkan bakat anda!!!

Tamated.....

19 comments:

  1. pergh...best giler aaa crite asal usul...leh buat buku biogragi..hahahah...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ustaz..saya ustazah sepiah, nk pinjam keta merah kat bwh jap,nk g drift,kat sepang...

    ReplyDelete
  3. Pehh.. Gile berlagak statement tu..
    Lukih pakai kaki je?.. Picasso pun terkentut-kentut mendengarnya..

    Kirim salam kat ustazah Sepiah kat atas ni.. Suruh dia jangan lepak kedai oren lama-lama..!!
    Kehkehkeh..

    ReplyDelete
  4. w salam ustazah sepiah...saya ustaz sepah..nak sampaikan salam encik cerpelai ni..pastu kete merah tu..bukan ke kete bawak mayat cina..???

    ReplyDelete
  5. Waalaikumusalam Encik Cerpelai..dr Ustazah Sepiah..he..he..maner ada aku lepak lelama kat kedai oren lah...En.Cendol ada le coz nk ngorat anak akak 2..he..he..he..

    Bleh lah Encik Cendol,kalo xleh drift, wat antor mayat bos aku kt jerat jadi lah...kwang..kwang..kwang..

    ReplyDelete
  6. bunyik cam panas line jer ngan bos?? ni mesti kes x keje bnyak..gaji x naik2...kalau bos x bagi naik gaji...u naikkan sendiri la u punya gaji..keje senang la tu...hahahahahahahaha

    ReplyDelete
  7. SILA PERBAIKI TULISAN. macam itu cakaran manja aje.

    Dari: Cikgu Kamal.

    ReplyDelete
  8. hahahahaha saya mmg suka cakaran manja cikgu...
    pasal dari kecik mak saya x susukan saya ngan susu badan dia susukan saya ngan manjakani cik limah

    ReplyDelete
  9. kartun ko kelakar la cendol..tapi sygnya aku dah byk miss byk isu kira 2 thn dah aku tak beli sblom ni koleksi majalah apo? aku ada dkt 2 kotak tapi atas kesempitan yang teramat-amat aku dah pun jual koleksi majalah tu huhuhu..pa2 pun tima kasih la psl hasilkan karya-karya yang kelakar..eh! ko tanak wat ceta student u balik ke? ermm disya tu mmg wujud ke?

    ReplyDelete
  10. budak u skang dh keje..so x buat dah.. nak buat budak keje plak..tp x tau bila...psal dateline semakin dekat...sebelah menyebelah je...sebelah saya ni dateline ni...talak tipu punya...hahhhahaha
    disya tu mmg wujud..tp dah jadik bini org dah..anak pun dah penuh satu bas..

    ReplyDelete
  11. hahahaha...ala sikit2 jer...buat bekalan...

    ReplyDelete
  12. hehehe...leh gelak-guling2 bace...cara la entry nih...hahaha!!!

    adeihh..takleh nak berenti gelak...camne nih?

    ReplyDelete
  13. teruskan..nanti penat dia brenti sendiri...hahahahaha...tgok dah berjangkit dah..hahahaha...camna nak...hahaha...berenti...hahaha...ni..hahaha...hahahahahahaa....adoooiiii....hahahaha....sakiiiiiiiiiittttt....hahahahahaha

    ReplyDelete
  14. salam.....cendol pulut tapai...eh.terlebih suda...
    karangan ni klw msk pertandingan karang kraf pn leh jadi campion dua kali terturut2 ni....syg sekali xleh hatrik kali ke3..ngeh3......!!!!!!wa caya la....mashukk punya celita..!!!

    ReplyDelete
  15. tq..tq..nak antar kat kraftangan plak...karangkraf dah rejek awal2..

    ReplyDelete
  16. Salam Cendol..knl ke?mcm biasa jumpe je...

    ReplyDelete
  17. sampai hati ko tak pomouskan pakdin..huhuuuhuhuhuhu

    ReplyDelete


lu kalau kacau bapak gua...gua kasik hantam sama lu punya kucing..!!! mau pinjam wang kaaa???

kejap xde kaler...magic x?